Moordenaar en racist

Ik sta voor de spiegel en kijk naar mijzelf. Ik begin bij mijn hoofd en eindig bij mijn voeten. Gelukkig ben ik niet zo groot dus ik ben snel klaar. Wat ik zie is een man van 43 jaar oud, iets te zwaar met een licht getinte huidskleur. Ik zie verder niet veel bijzonders. Hij is vader van 3 kinderen, zoon van trotse ouders, broer van zijn broer, partner van zijn vriendin en hij heeft familie en vrienden. Deze man probeert dingen met zijn kinderen te doen en is sociaal actief. Ik durf te zeggen dat deze man humor heeft.
Nadat ik mijzelf eens goed bekeken heb kleed ik mij om. Ik doe mijn werk kleding aan. Nadat ik alles aan en om heb doe ik weer het zelfde. Ik kijk naar mijzelf in de spiegel van top teen. Ik zie eigenlijk weer dezelfde man staan, echter heeft hij nu een politie uniform aan. Hij draagt een compleet politie uniform met handboeien, wapenstok, peperspray, portofoon en een vuurwapen.
Is deze man, nu hij zijn spijkerbroek en T-shirt heeft ingeruild voor een politie uniform, meteen een moordenaar en een racist? Is hij erop uit om mensen van een andere afkomst opzettelijk pijn te doen of te doden? Maakt deze man, in uniform, opzettelijk onderscheid tussen ras, geloof, huidskleur of seksuele geaardheid?
Deze vragen heb ik mijzelf de afgelopen weken vaak gesteld, al loopt deze discussie natuurlijk al veel langer. We weten allemaal waar deze discussie op dit moment vandaan komt. Als je de beelden ziet van de dood van George Floyd draait mijn maag om. Waarom doe je dit? Waarom haal je je knie niet van de nek van deze man die, zoals ik het zie, zich op geen enkele manier verzet. Op zijn lichaam zitten nog 2 agenten dus hij kan ook helemaal niets meer. De dood van Floyd is aanleiding voor protesten in de hele wereld, dus ook in Amsterdam. Het is terecht dat er aandacht gevraagd word voor discriminatie. Qua politiegeweld in Nederland vind ik de vraag wel wat moeilijker. Ik zal niet zeggen dat er nooit ten onrechte geweld gebruikt wordt, maar ik betwijfel of het structureel is.

Nu weer terug naar terug naar mijn vraag. Ben ik, als ik mijn politie uniform aan heb, een moordenaar en een racist? Ik vind van niet. Ik ben wel vaak genoeg uitgemaakt voor racist en moordenaar, maar in mijn ogen ben ik dat niet. Ik werk nu ruim 24 jaar bij de Amsterdamse politie en ik heb, tijdens mijn werk, nog nooit een keuze of beslissing genomen op basis van huidskleur, geslacht en of geaardheid. ik heb altijd gekeken naar de feiten en omstandigheden en daar mijn beslissing op gebaseerd. Het schokkende is dat als je iets beslist in het nadeel van een iemand met getinte huidskleur, deze mensen altijd meteen klaar staan om de zogenaamde racisme kaart te trekken. Ik zal een voorbeeld geven wat echt gebeurd is.

 Ruim een jaar geleden was er een feest in een club op de Singel in Amsterdam. De organisatie was wat chaotisch. Er waren onder andere meer kaarten verkocht dan dat er mensen naar binnen mochten. Voor de deur ontstonden wat kleine vechtpartijen. Wij als politie zijn daar heengegaan en hebben daar de boel weer rustig gekregen door veel mensen weg te sturen. Vanaf het moment dat wij daar waren stond er een grote dure auto midden op de rijbaan voor de club. Al snel bleek deze van één van de dj’s te zijn die een optreden had binnen. We hebben de beveiliging en de organisatie de opdracht gegeven de dj te zoeken of in ieder geval er voor te zorgen dat de auto van de straat ging. Dit duurde veel te lang waarop wij uiteindelijk een politiekraan hebben laten komen om de auto weg te slepen. Toen de kraan er was, dan heb ik het over ruim 30 minuten verder, hebben deze de auto opgetakeld. Dat was ook het moment dat de dj naar buiten kwam. Hij kwam meteen naar ons toe en ik ben het gesprek met hem aangegaan. Ik heb hem uitgelegd dat het erg asociaal was om je auto zo neer te zetten en dat hij lang genoeg de tijd had gehad om te komen. Natuurlijk was hij het er niet mee een dat zijn auto weggesleept werd, maar hij had pech. Vervolgens werd ik door deze dj voor racist uitgemaakt! Deze uitlating sloeg natuurlijk helemaal nergens op.
Dit is echter wel wat er best vaak gebeurd. Als er iets gebeurd, of niet gebeurd, waar een burger en/of verdachte het niet mee eens is dan word de zogenaamde racismekaart getrokken. Ik moet je zeggen dat ik dit steeds meer als een belediging begin te zien.

Ben ik, als ik mijn politie uniform aan heb, nu een moordenaar en racist of ben ik die vader van 3 kinderen die aan het werk is? Ben ik die vader van 3 kinderen die mens is en daardoor fouten maakt? Ben ik een mens die probeert te waken dat het veilig is in de stad door mensen te helpen en/of te corrigeren waar nodig? Ik ben Joeri, een man van 43 die vader is van 3 kinderen. Joeri heeft in 1996 bewust ervoor gekozen om politieagent te worden. Door het maken van deze keus, maakt dat mij geen moordenaar of racist.

Joeri

21 antwoorden op “Moordenaar en racist”

 1. Zo is het ook, topper. Blijf jezelf vooral als mens zien met het mooiste vak ter wereld.
  Ik ben sinds 2,5 jaar pensionado en heb zoveel respect met hoe jullie tegenwoordig je werk moeten doen.
  Het gebrek aan waardering en realiteitszin waar jullie regelmatig tegenaan lopen.
  Ik zou dat echt niet ( meer) kunnen. Toch teveel “ouwe stempel”, gok ik.
  Zoals gezegd, blijf wie je bent en pas op jezelf…

 2. Helemaal mee eens. Alleen al het uniform werkt als een rode lap op een stier. En de “racismetroef” wordt te pas en te onpas getrokken. Mijn tegen reactie was dan ook altijd op vriendelijke toon als er weer eens “zeker omdat ik zwart ben?” werd geroepen: “dat zeg je zeker omdat ik blank ben?”. Best leuk, je zag de raderen draaien. Alsof blanke mensen niet gediscrimineerd kunnen worden.
  Zo een leuk persoonlijk voorbeeld. Mijn beste vriend is een jongen met Molukse culturele achtergrond. Toen ik voor het eerst door de Moluksewijk met hem liep zag je iedereen kijken wat die “orang belanda” daar deed. Logisch ik was immers een vreemde die daar liep. Ik viel op met mijn veel bleke huidskleur.
  Gaande weg ik er vaker kwam en andere mensen ook met mij spraken zag je dat het wantrouwen verdween. Ja ze hadden vanuit culturelehistorie slechte ervaringen met de Nederlandse Overheid. En nog steeds zit dat terecht diep in de wortels. Wat ik hiermee wil zeggen. Soms moet je je gewoon even kwetsbaar op durven stellen. Respect en vertrouwen is iets wat je niet zomaar verdient. Niet als blanke, niet met donkere huidskleur, niet vanwege het dragen van een uniform. Als we dit met elkaar bewust worden en niet vanuit ons oerbrein behandelen dan komen we als mensen vast meer tot elkaar.
  Mensen met respect behandelen is iets anders dan het volledig met hen eens te zijn. Dus laat iedereen trots zijn op zijn of haar afkomst.

 3. Voor mij ben je n prachtig mens..
  En n goed mens…
  Een lief mens…
  Een eerlijk mens…
  En waar baseer ik dit op…
  Je goeie… duidelijke…lieve…eerlijke verhaal!
  Lieve groet!!

 4. Netjes omschreven Joeri en hou vooral vast, die gedachte!
  Gelukkig zijn de meeste mensen het met je eens en is het een minderheid die je zo onheus bejegend.
  Ik hoop maar dat jij het volhoudt, want mijn respect heb je!

 5. Joeri, heel mooi stuk. Ik heb altijd wel de knop kunnen omdraaien, als ze ons uitscholden hadden ze het tegen ons uniform. Maar als het te gek werd hield dat uniform je wel aan.
  En het is inderdaad helaas ook waar als je mensen aanspreekt dat ze zich direct gediscrimineerd voelen, en dat jij de “klootzak” in het verhaal bent in plaats van zijzelf.
  Jij hebt in die spiegel gekeken op 2 manieren, als gewoon burger en als politieman. Ik hoop dat de rest van de bevolking ook eens voor die spiegel gaat staan en zich afvraagt hoe ze andere medemensen benaderen.

 6. Joeri,

  Je hebt helemaal gelijk ‼️ Jij draagt het uniform met trots, dat weet ik 👮. Maar politie mensen, zijn ook gewone mensen ‼️ Alleen willen wij de burgers een handje helpen en 👮iedereen op zijn/haar manier ‼️
  Respect, voor ALLE HULPVERLENERS 🍀🍀🍀 Want die halen voor de burgers, de hete kolen uit het vuur ‼️ Joeri, veel geluk, Gerda.

 7. Me uit het hart gegrepen. Vaak als je iemand treft die het niet eens is met de beslissing die je als diender neemt, wordt de racisme kaart getrokken. Deze kanjer omschrijft prima wat het met je doet. Topper.

 8. Geweldig omschreven. Je bent een goede vader en een prima politieman. Mensen moeten stoppen met anderen de schuld te geven en respect tonen voor de inzet die jullie iedere dag doen. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis maar niet alles kan op racisme gezet worden. Blijf sterk en geniet van wat je doet

 9. Mooi stuk, en ik snap zijn gevoel.
  Ik denk alleen ook dat veel mensen hier niet begrijpen dat er in Amerika een hele andere cultuur heerst dan in NL onder de dienders. Het feit dat zij in Amerika nauwelijks worden opgeleid of training krijgen voordat ze een badge krijgen, zegt al genoeg. Ze worden soms zelfs getraind om racistisch te zijn.! De meesten zijn gewoon ongeschikt voor het vak.
  De uitspraak ACAB (All cops are bastards) staat voor het feit dat niemand INTERN dit probleem aanpakt, dus politie en justitie sluit de ogen voor het probleem binnen de politiecultuur.
  Ze zeggen niet all cops are racist. En gelukkig is dat ook niet zo. Maar helaas zijn velen dat wel 🙁

 10. Hoi gozer,
  Top verhaal.
  Dit typeert mensen, die je uitschelden, of je nu blank, geel, rood of wat voor kleur dan ook hebt, zint het de mensen niet, dan het rascisme woord trekken.
  Zo ongelooflijk makkelijk.
  Maar waar blijft Politieke steun?
  En ook de steun van de politietop.

  Ga zo door Joeri, wij genieten van je schrijven.
  Blijf gezond en rustige veilige diensten gewenst.

 11. Eindelijk iemand die zegt zoals het is. De racisme-kaart word nu overal voor misbruikt. Ga vooral zo door topper.

 12. Ik ken je niet. Maar wat je beschrijft komt op mij over als een puur en recht uit je ❤ sprekend mens! Je bent zeker geen moordenaar of racist. Jij beschetmt ons als het nodig is. Eb al een hele lange tijd worden jij en je collega’s(inclusief zorg personeel ,brandweer) niet beschermd door”ons” . Het is te triest voor woorden hoe er met jullie om wordt gegaan. Ik heb respect voor jou dat je dit geschreven hebt en jezeld een spiegel hebt voorgehouden. Dat zouden veel meer mensen moeten doen.

 13. Joeri wat jij heb gedaan voor de politie is onmens, zelf je gezondheid!! Je bent een topper en een fijn mens!

 14. Ander voorbeeld: Een man die gesignaleerd staat en moet worden aangehouden staat bekend als een verzetsleger en vechtersbaas. Hij wordt gespot in een winkelcentrum. Gekozen wordt voor een tactische benadering! Twee collega’s in uniform lopen rustig van voren in zijn richting. De man focust zich op hen en denkt: Herkennen ze me? Op dat moment wordt hij van achteren vastgepakt en meteen naar de grond gewerkt. Niet gesmeten, maar gelegd. Door drie man wordt de man belet zich te verzetten en en wordt in de boeien geslagen en afgevoerd naar het bureau. Actie volgens het boekje? Omstanders denken dat een man die niets strafbaars deed (dat hadden ze zelf toch gezien?) “zomaar” wordt aangehouden. Dat kan “dus” niet anders dan wegens zijn huidkleur zijn! Het is toch van de gekken dat politiemensen nu zowat per definitie verdachten zijn! Als je dan als politieman ter plekke wordt gevraagd om een verklaring te geven over zo’n actie, ja, dan kan je daar dus niets over zeggen. Ook dat is dan weer een “bewijs” voor die burger dat de politie maar een beetje doet waar ze zelf zin in hebben. Ik ben toch zo blij dat ik inmiddels uit deze ellende weg ben en leef erg mee met mijn collega’s die hier nog steeds middenin staan. En ik denk dat minstens 99% van die collega’s gouden kanjers zijn. Joeri is er daar één van!

 15. En zo is het maar net!
  Blijf trots op jezelf en ik weet dat ben je ook.
  Wij doen dit werk niet voor ons zelf.
  Maar wij staan ten dienste van onze medemens. Ongeacht kleur, geaardheid en geloof.

 16. Het gaat mij niet om de agent die zijn werk doet en dan af en toe ook best geweld mag gebruiken. Het maakt mij niet uit welke kleur een agent heeft en of hij nu wel of niet perfect Nederlands spreekt. U werkt in opdracht van en dat is op zichzelf lastig en werkt ook vaak een communicatie probleem op. De agent moet en de burger wil niet. Ik begrijp best dat een agent zich rot voelt als hij wordt uitgescholden maar ik begrijp ook de burger die woest wordt als hij klappen of prikken met een WAPENstok krijgt. Die burger kan alleen maar reageren met zijn mond en dat is soms ondoordacht gemeen. Ik wel een grote maar : Nederlander hebben rechten die in de grondwet staan De politiek ea hebben daar een EED/BELOFTE op gezworen Zo ook de politie Dat wil niet zeggen dat de situatie anders dan normaal kan zijn. Vergeet niet dat de grondwet een grote wet is waar je jezelf op kunt beroepen. Als je dat recht op een bepaald moment wordt ontnomen dan verandert er iets waar Gewapende politie t.o burgers staan en dat is ongelijk. De ME wordt ingezet tegen zware rellen en overtredingen niet tegen mensen die recht op de grondwet willen. Grote verschillen in optreden maken mensen boos Op zaterdag knielende agenten met een vuist omhoog En dat is niet erg hoor De volgende dag massaal aanwezig met paarden ME en agenten in vol ornaat. Tja zeg het maar. Het is niet juist dat je dan voor racist wordt uit gemaakt maar dan is er in twee dagen een werkelijk gevaarlijk verschil gemaakt. De politie moet er zijn maar een beste vriend is het dan niet meer. Als de politie demonstreert dan staan de mensen daar vaak voor 99% achter. Nu de burger ook verwacht dat de politie er voor hun is …………………………………………………… Je hoeft niet van elkaar te houden hoor maar ga geen ouderen natspuiten, met stokken slaan, met schilden duwen, met paarden door vreedzame mensen rennen etc. zeker niet als je de vorige dag op je knie hebt gezeten. Kijk een naar de Engelse politie (niet de ME) die ongewapend demonstreerden mensen maas op afstand houdt door te praten. Nederlanders willen geen geweld van jullie zien ze willen gehoord worden omdat ze het al moeilijk zat hebben. Ga praten met de demonstranten en laat de rellen schoppers over aan de ME. In de bussen zaten kinderen van 12-15 jaar Ik zag ook nog dat een agent een jonger ventje wilde fouilleren maar gelukkig door een wel denkende agent werd terug gefloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *