Skip links

Ajax!!

Inmiddels is het alweer een paar weken geleden… Maar ik wil toch nog even terugkijken naar het einde van het voetbalseizoen van Ajax. Ik moet zeggen dat het een mooi en spannend seizoen was. Ajax deed het goed in Europa, in de beker en in de competitie. Ajax kwam ongeslagen de voorrondes voor de CL door en de poule fases gingen ook heel erg goed. Toen werd het pas echt leuk, de knock-out fase. Althans, dat vind ik tenminste. 2 wedstrijden, uit en thuis, en de winnaar gaat door. Vreselijk spannend waren alle wedstrijden. Elke wedstrijd was mooi en boeiend. Uiteindelijk kwam Ajax in de 8ste finales terecht tegen Reaal Madrid. Madrid, één van de grootste clubs in Europa. Ik moet zeggen dat ik er in het begin een hard hoofd in had. De eerste wedstrijd, een thuiswedstrijd, werd verloren. Maar de return uit bij Madrid was fenomenaal. Ajax won daar en ging door naar de kwartfinale. Daar treft Ajax de andere grootmacht, Juventus. De eerste wedstrijd, weer een thuiswedstrijd, was gelijkspel. En wederom de uitwedstrijd won Ajax en ze gingen weer door. Op naar de halve finale. Ik moet zeggen dat ik de finale al voor mij zag op 1 juni, namelijk Ajax-Barcelona. In de halve finale moest Ajax tegen Tottenham. De eerste wedstrijd was deze keer uit. Daar won Ajax met 0-1. Een finale plek kon ons niet meer worden afgenomen. De thuiswedstrijd was op 8 mei. Ik moest komen werken voor crowd management. Er werd namelijk een behoorlijke drukte verwacht op de pleinen in Amsterdam. Deze drukte zou helemaal groot zijn als Ajax inderdaad zou winnen en naar de finale van de CL zou gaan. Inmiddels was Barcelona de dag ervoor uitgeschakeld in één van de raarste wedstrijden die ik gezien heb. Dit kon voor ons de pret niet drukken.

8 mei was het zover. In zeer korte tijd kwam Ajax op 1-0 voor en al snel werd het ook 2-0 voor Ajax. Het feest was daar en iedereen ging al kaartjes kopen voor de finale in Madrid op 1 juni.
Toen kwam Tottenham. Ze maakten 2-1 en waanden zich terug in de wedstrijd. Niemand maakte zich toen nog druk totdat het 2-2 werd. Ik stond op het Leidseplein in een café zodat ik vanaf 1 hoog zicht had op de drukte op het plein.  Iedereen wist dat Tottenham nog maar 1 doelpunt nodig had om door te gaan naar de finale. De klok tikte gevoelsmatig steeds langzamer en de blessuretijd brak aan. Ik stond op het balkon te kijken en zag de supporters feest vieren. Iedereen was ervan overtuigd dat het klaar was en dat Ajax door was. Plotseling klonk er hard gejuich op het plein. Ik keek en zag iedereen steeds blijer worden. Ik begreep dit niet omdat de wedstrijd nog niet klaar was. Ik stapte even naar binnen om naar de TV te kijken. Ik schrok toen ik zag dat Tottenham nog een doelpunt maakte. Meteen hierna floot de scheidsrechter af. Tottenham was door naar de finale. Ik stapte weer naar buiten om te kijken wat er nu gebeurde. In de eerste instantie was het stil. Men was teleurgesteld, boos, radeloos en verdrietig. Veel mensen gingen naar huis. Uiteindelijk hebben een paar honderd fans wel nog een klein feestje gevierd op het plein. Een klein maar heel erg zuur feestje.

In de beker deed Ajax het beter. Alle wedstrijden werden gewonnen. Op 5 mei was de finale in Rotterdam. Daar was Ajax oppermachtig en won van Willem II. De eerste prijs sinds langere tijd was binnen.

Nu kwam de ontknoping in de competitie nog. PSV zat Ajax op de hielen. Elke keer als ze gelijk kwamen in punten bleef Ajax boven PSV staan op doelsaldo. Uiteindelijk verloor PSV de een-na-laatste wedstrijd waardoor Ajax zo goed als zeker kampioen werd. PSV zou de laatste wedstrijd met 15-0 moeten winnen en Ajax moest verliezen. Niemand zag dit gebeuren. Al was het wel dat Ajax uit naar de Graafschap moest. Daar had Ajax slechte ervaringen mee. Gelukkig werd er gewonnen en werd Ajax sinds langere tijd weer landskampioen. Dit voor de 34ste keer.

Op 16 mei 2019 was er een grote huldiging van Ajax op het Museumplein. Ik heb daaraan vooraf wat plannen gemaakt voor crowd management. Het zou namelijk nog best wel eens druk kunnen worden. Zoals verwacht stond op 16 mei het Museumplein vol. Er stonden meer dan 100.000 mensen op het plein.  Het was een prachtige huldiging en ik ben heel erg blij dat ik hier deel van uit heb mogen maken.

Joeri

Leave a comment