Skip links

Corona-depressie en huidhonger

Na een tijd niets geschreven te hebben, heb ik weer inspiratie. De afgelopen 2 maanden is dat ver te zoeken geweest. Ik kon niets bedenken en als ik al wat schreef was het zo negatief dat ik het niet wilde plaatsen.
Kan ik nu wel dat iets positiefs plaatsen? Ik denk het niet. Het zijn rare tijden op dit moment. Niets mag meer. Natuurlijk is dat niet zonder reden. Ik snap het heel erg goed zelfs.

Tot een paar weken geleden zou ik op Koningsdag mogen werken voor crowd-managment. Helaas gaat dit niet door. Tot een paar weken geleden zou ik bij de wedstrijden van het EK ’2020 in Amsterdam mogen werken voor crowd-managment. Helaas gaat dat niet door. Tot een paar weken geleden zou ik bij de 75ste keer nationale herdenking op 4 mei mogen werken voor crowd-managment. Gezien de huidige ontwikkelingen denk ik niet dat dit door gaat voor mij. Kortom alle evenementen waar ik voor ingezet zou worden zijn afgeblazen. Ik zou bijna zeggen dat ik werkeloos ben, maar gelukkig is dat niet zo.

Een aantal weken geleden was het duidelijk dat ik op de maandagen mocht gaan starten met mijn therapieën bij centrum ’45 in Oegstgeest. Ik zou op de politie-dag komen en zou in een groep starten. Ik was erg blij maar ook meteen gespannen. Een groep is toch altijd wel een ding. Helaas, is ook dit niet doorgegaan. Gelukkig heb ik wel individuele therapie via mijn laptop en webcam. Ik ben erg blij dat er wel hulp is, maar anders dan anders.

Het advies van de overheid is om zoveel mogelijk thuis te blijven en daar te werken. Blijf op minimaal 1,5 meter van elkaar. Als je naar een supermarkt gaat moet je wachten om naar binnen te gaan. Niet omdat het zo druk is, maar om de afstand te behouden. Je moet ook een winkelwagentje meenemen en dat wagentje is net, voordat je hem krijgt, schoongemaakt. Als je dan eenmaal in de winkel bent is het net of de oorlog uit gaat breken. Schappen zijn leeg en mensen zijn aan het hamsteren. Op internet komen filmpjes voorbij van vechtende mensen voor wc-papier en andere producten. Scholen zijn dicht, openbaar vervoer is leeg, winkels zijn gesloten en de straten zijn leeg. Ik moet je zeggen dat ik hier heel erg depressief van een het worden ben. Ik probeer wel te lachen en zie ook veel leuke filmpjes in het kader van Corona, maar het gemis van het niet zien van mensen die ik wel graag zou willen zien is heel erg groot. Natuurlijk kan je bellen met elkaar of beeldbellen, maar ik wil mensen ook kunnen aanraken, voelen en ruiken. Door elkaar face to face te zien kan je veel dieper ingaan op emoties en heb je mooiere gesprekken. Volgens mij hebben mensen ook behoefte aan aanraking. Moet je maar eens opletten als je kijkt naar programma’s van voor de Corona. Mensen raken elkaar constant aan. Aanraking is een stuk genegenheid maar ik denk ook respect, begrip en heel veel emotie. Zowel positief al negatief.

Hoe nu verder? Ik ga niet zielig doen hoor, maar ik denk dat mensen die mentale problemen hebben het erg zwaar hebben en gaan krijgen. Ik denk ook dat mensen die, normaal gesproken, nergens last van hebben zomaar ook mentale problemen kunnen krijgen. Wij, als mens, hebben elkaar nodig. We zijn gewend aan elkaars gezelligheid. We willen naar de kroeg, de film, het theater, parken, enz. enz. We missen elkaar in de tijd van Corona. Het zal mij ook niets verbazen als het aantal geweldsincidenten in huis, scheidingen en zelfdodingen zullen toenemen. Men ziet de uitweg niet meer. Natuurlijk kunnen het aantal zwangerschappen ook toenemen, want als je dan wel met zijn tweeën bent kan je net zo goed het bed in duiken met elkaar.  

Ik heb voor een deel echt last van een Corona-depressie. Ik mis mijn lotgenoten en collega’s om mij heen. Ik heb behoefte om op het werk te zijn en daar samen te lunchen met mijn collega’s en veel te lachen om dingen die gebeuren en gebeurd zijn. Ook elkaar afzeiken is heerlijk.

Ik hoop dat iedereen deze crisis goed doorkomt en ik kan niet wachten om weer normaal naar buiten te gaan en mensen op te zoeken.

Veel sterkte allemaal,

Joeri