Skip links

De GyroStim

Een aantal maanden geleden is een collega van mij in contact gekomen met dokter Ronald van der Kuil. Ronald is neuroloog die altijd op zoek is naar nieuwe behandelmethodes. Hij is in aanraking gekomen met de GyroStim.
De GyroStim is een soort 3D stoel waar je in gaat zitten. Je wordt vervolgens helemaal vastgezet alsof je in een achtbaan in de Efteling zit. Vervolgens gaat de GyroStim volgens een vooraf ingegeven protocol bewegen. Hij beweegt echt alle kanten op en doet dat synchroon. Als hij bijvoorbeeld 4x naar rechts gaat, draait hij ook 4x naar links.
Uit onderzoek is gebleken dat deze behandelmethode positief effect heeft op alle aandoeningen die maar met je hersenen te maken hebben.

3 weken geleden heb ik de eer gehad om deze behandelingen te ondergaan. Als eerste zijn er, 4 weken voor de eerste behandeling, een aantal onderzoeken geweest om te kijken naar hersenactiviteit en andere zaken. Vervolgens heb ik 4 weken lang, 3x per dag, een drankje moeten nemen op basis van zalmolie. Dit is een verzadigd vet, iets wat je hersenen nodig hebben om te herstellen. Na de 4 weken was de eerste dag van de behandeling daar. Als eerste weer de testen voor de hersenactiviteit om te kijken of er, door het nemen van het drankje, veranderingen waren. Daarna mocht ik de GyroStim in. Ik heb 5 dagen achter elkaar, 30 minuten lang, in de GyroStim gezeten. Ik heb hier wat filmpjes en foto’s van gemaakt. Het filmpje staat hieronder en is te bereiken via deze link.

Dag 1.

De eerst dag was best wel spannend. Je gaat voor het eerst in z’n apparaat zitten wat meer weg heeft van een straaljagerstoel dan een 3D stoel. Voordat het zover was, kreeg ik eerst een aantal testen. Onder andere over mijn evenwicht. De andere test was een QECG om te kijken naar mijn hersenactiviteit. Deze worden dan gemeten met een soort badmuts op mijn hoofd met elektroden eraan. Eerst wordt de activiteit gemeten in 10 minuten complete rust met open ogen. Daarna 5 minuten in complete rust met mijn ogen dicht en als laatste 5 minuten met ogen open en dan in je hoofd rekenen. Ik moest aftrekken vanaf 300 met telkens 7. Dit is echt heel lastig.

Daarna voor de eerste keer de stoel in. Toen ik goed vastzat, heeft dr. van der Kuil alles uitgelegd en een aantal metingen gedaan. Dit was onder andere bloeddruk, zuurstof in je bloed, hartslag en nog een paar dingen. Alle testen deed hij 2 keer, namelijk voor je linker- en rechterhersenhelft. Dit alleen natuurlijk niet voor je bloeddruk. Zelf vond ik mijn bloeddruk erg mooi, maar hij vond mijn bovendruk iets te hoog. Daarna begon het apparaat te draaien en kreeg ik diverse opdrachten.
Na ongeveer 30 minuten, en diverse opdrachten verder, bleek mijn bovendruk behoorlijk gedaald te zijn en ook andere uitslagen waren significant beter dan daarvoor. Ik moet zeggen dat dit een hele bijzondere ervaring was.

Dag 2.

Vandaag voor de 2e keer deze week in de GyroStim geweest. Als eerste natuurlijk weer alle testen gedaan zoals bloeddruk, zuurstof, enz., enz. Alles was goed, en zelf beter dan gister bij het begin. Ik ging weer zitten in de stoel en nu kwamen er nog meer banden bij om mij vast te zetten. Dr. Van der Kuil grapte dat het dak open zou gaan en ik afgeschoten zou worden. Het leek inderdaad of ik naar de maan zou gaan.
Ik kreeg weer verschillende manieren van draaien en hierbij verschillende opdrachten te doen. Ik moest de tafel van 4 opzeggen en de tafel van 6. Ook moest ik, al draaiend, een krantenartikel lezen. Deze dag was best wel intensief. Na al het gedraai wederom de testen gedaan. Er bleek wederom het een en ander gewijzigd in de testen.
Het blijft iets heel bijzonders. Morgen dag 3.

Dag 3 en 4 zijn vergelijkbaar, al worden de oefeningen en opdrachten die ik tijdens het draaien moet doen steeds moeilijker. Ook gaat het apparaat steeds harder draaien en kom ik een aantal malen helemaal op de kop te hangen. Dit terwijl ik lees of een tafel opzeg.

Ik moet wel zeggen dat dag 4 een uitdaging is. Ik heb de avond daarvoor als OVDP bij het incident bij de Nederlandse bank gestaan, waar collega’s iemand hebben doodgeschoten. Dit was een heel heftig incident. Ik heb ongeveer 3 uur lang moeten denken, beslissingen moeten nemen, zaken uitgezet en nog veel meer. Ik was mentaal echt heel moe. Het grappige was dat deze vermoeidheid en stress niet direct invloed had op onder andere mijn bloeddruk.

Op vrijdag, dag 5, was er weer een lange dag met ook de ECG. Ik ging eerst in de stoel. Dit was weer erg intensief. Vervolgens moest ik verplicht even 25 minuten slapen. Nu ging slapen niet, maar ik heb wel heerlijk gelegen met muziek op. Daarna kreeg ik de QECG. Na de QECG zijn de QECG van 10 januari, die van maandag en de laatste dag naast elkaar gelegd. De uitslagen waren heel erg bijzonder. Wat duidelijk zichtbaar was in de QECG van 10 januari dat ik veel spanning had. Op de QECG van 8 februari was deze spanning weg. Natuurlijk was er nog wel iets zichtbaar, maar ik was erg blij met dit resultaat. Nu zullen alle resultaten naast elkaar worden gelegd en zullen er conclusies getrokken worden.

Kortom, ik heb een hele bijzondere week gehad in Lisse en ik wil dokter van der Kuil dan ook heel erg bedanken voor de mogelijkheid die hij mij geven heeft. Ook Jorien de Wandeler, van Studio Brein, heel erg bedankt voor de QECG’s die je gemaakt hebt

Joeri

Leave a comment