Skip links

Ik ben open deel II

De titel zegt het al, ik ga weer even verder in het kader van #ikbenopen. Er is de afgelopen maanden veel gebeurd. Ik heb veel reacties op mijn blog gehad van #ikbenopen. Veel mensen zeggen zich het taboe te herkennen. Als je vervolgens vraagt hoe dat komt, kan niemand hier eigenlijk antwoord op geven. Het lijkt er op alsof niemand weet waarom er een taboe op psychische problemen rust. Misschien heeft dit te maken met het verleden. Een klein beetje geschiedenis: Op 29 mei 1841 werd in Nederland de eerste krankzinnigenwet ingevoerd. Nu, anno 2019, word het woord krankzinnig als iets negatiefs gezien. Als je de eerste krankzinnigenwet leest dan gaat het daar ook over. Het gaat over mensen die een gevaar vormen voor de maatschappij en daarom vooral opgesloten moeten worden. Er werd nog niet zoveel gesproken over behandelingen. Ik gok dat men toen ook nog niet de verschillende benamingen had van psychische problemen. In die tijd was je gewoon gek en viel je onder de krankzinnigenwet.

Tegenwoordig probeert men te achterhalen wat je precies hebt. Behandelen is belangrijk en het doel is om te genezen. Dat laatste lukt natuurlijk niet altijd. Ook behandelingen zijn, in deze tijd van bezuinigingen, lastig. Soms is er een wachttijd van wel 9 maanden op een behandeling. Als je echt pech hebt ben je aan je eigen lot overgeleverd.
Ik had het in het begin over de taboes op psychische problemen en waar die vandaan komen. Ik wil mij gaan inzetten om die taboes te doorbreken. Zodra een taboe doorbroken is en op die manier bespreekbaar is geworden zal een persoon die er last van heeft makkelijker over zijn problemen kunnen praten en er beter mee om kunnen gaan. Het is namelijk niet meer gek of raar om er over te praten. Het is heel makkelijk om te oordelen en veroordelen als iemand aangeeft dat het mentaal niet goed met hem/haar gaat. Dit geldt niet alleen voor mentale maar ook fysieke zaken. Rond de wintersportperiode met een ingegipst been rondlopen roept onherroepelijk de gedacht “ski ongeluk” op.

Deze week staat in het teken van de mentale gezondheid met op 10 oktober de World Mental Health Day. In deze week, en 10 oktober in het bijzonder, is het goed om eens stil te staan bij je eigen mentale gezondheid. Vergeet dan niet die van je vrienden, collega’s, familie, etc. ook mee te nemen.
Deze dag zal ook de officiële lancering zijn van de campagne #IkbenOpen. Deze campagne is er vooral op gericht om mentale gezondheid weer bespreekbaar te maken.

Kijk op onze website www.ikbenopen.nu , like onze facebookpagina en bezoek ons YouTube kanaal. Laat ook berichten achter om te laten zien dat je de campagne steunt. We vragen je om eventueel andere mensen uit te dagen om ook open te zijn over hun situatie of om de campagne te steunen. Als je niet last hebt van een psychische aandoening kun je ons alsnog heel goed steunen. Mocht je wat willen delen gebruik de hashtag #ikbenopen. Ook vragen wij je om je ervaringen te delen. Dit kan via onze website, Facebook en Insta. Mocht je het leuk vinden om een blog of vlog te maken in het kader van #ikbenopen, laat het ons weten. Wij plaatsen de blog op onze website en de vlog op ons YouTube kanaal.

Via deze weg wil ik ook een vreselijk groot compliment geven aan Leonie Burggraaf. Vanaf het eerste moment dat we begonnen met het opzetten van de campagne heeft zij vreselijk hard gewerkt. Zij is constant bezig geweest met het benaderen van mensen en bedrijven voor de campagne. Ik durf te wedden dat als zij zich niet zo had ingezet de campagne niet zo groot geworden was als hij nu aan het worden is. Leonie je bent een topper en we gaan verder!!

Wij, Leonie en ik, doen deze campagne vrijwillig. Bij het starten van een campagne zijn er financiële middelen nodig. Daarom wend ik mij tot jullie, als lezers van mijn blogs, om Leonie en mij te helpen met deze campagne tot een succes te maken. Via deze link kom je op de site van #ikbenopen waar je een donatie achter kan laten.

Joeri