Skip links

Moordenaar en racist

Ik sta voor de spiegel en kijk naar mijzelf. Ik begin bij mijn hoofd en eindig bij mijn voeten. Gelukkig ben ik niet zo groot dus ik ben snel klaar. Wat ik zie is een man van 43 jaar oud, iets te zwaar met een licht getinte huidskleur. Ik zie verder niet veel bijzonders. Hij is vader van 3 kinderen, zoon van trotse ouders, broer van zijn broer, partner van zijn vriendin en hij heeft familie en vrienden. Deze man probeert dingen met zijn kinderen te doen en is sociaal actief. Ik durf te zeggen dat deze man humor heeft.
Nadat ik mijzelf eens goed bekeken heb kleed ik mij om. Ik doe mijn werk kleding aan. Nadat ik alles aan en om heb doe ik weer het zelfde. Ik kijk naar mijzelf in de spiegel van top teen. Ik zie eigenlijk weer dezelfde man staan, echter heeft hij nu een politie uniform aan. Hij draagt een compleet politie uniform met handboeien, wapenstok, peperspray, portofoon en een vuurwapen.
Is deze man, nu hij zijn spijkerbroek en T-shirt heeft ingeruild voor een politie uniform, meteen een moordenaar en een racist? Is hij erop uit om mensen van een andere afkomst opzettelijk pijn te doen of te doden? Maakt deze man, in uniform, opzettelijk onderscheid tussen ras, geloof, huidskleur of seksuele geaardheid?
Deze vragen heb ik mijzelf de afgelopen weken vaak gesteld, al loopt deze discussie natuurlijk al veel langer. We weten allemaal waar deze discussie op dit moment vandaan komt. Als je de beelden ziet van de dood van George Floyd draait mijn maag om. Waarom doe je dit? Waarom haal je je knie niet van de nek van deze man die, zoals ik het zie, zich op geen enkele manier verzet. Op zijn lichaam zitten nog 2 agenten dus hij kan ook helemaal niets meer. De dood van Floyd is aanleiding voor protesten in de hele wereld, dus ook in Amsterdam. Het is terecht dat er aandacht gevraagd word voor discriminatie. Qua politiegeweld in Nederland vind ik de vraag wel wat moeilijker. Ik zal niet zeggen dat er nooit ten onrechte geweld gebruikt wordt, maar ik betwijfel of het structureel is.

Nu weer terug naar terug naar mijn vraag. Ben ik, als ik mijn politie uniform aan heb, een moordenaar en een racist? Ik vind van niet. Ik ben wel vaak genoeg uitgemaakt voor racist en moordenaar, maar in mijn ogen ben ik dat niet. Ik werk nu ruim 24 jaar bij de Amsterdamse politie en ik heb, tijdens mijn werk, nog nooit een keuze of beslissing genomen op basis van huidskleur, geslacht en of geaardheid. ik heb altijd gekeken naar de feiten en omstandigheden en daar mijn beslissing op gebaseerd. Het schokkende is dat als je iets beslist in het nadeel van een iemand met getinte huidskleur, deze mensen altijd meteen klaar staan om de zogenaamde racisme kaart te trekken. Ik zal een voorbeeld geven wat echt gebeurd is.

 Ruim een jaar geleden was er een feest in een club op de Singel in Amsterdam. De organisatie was wat chaotisch. Er waren onder andere meer kaarten verkocht dan dat er mensen naar binnen mochten. Voor de deur ontstonden wat kleine vechtpartijen. Wij als politie zijn daar heengegaan en hebben daar de boel weer rustig gekregen door veel mensen weg te sturen. Vanaf het moment dat wij daar waren stond er een grote dure auto midden op de rijbaan voor de club. Al snel bleek deze van één van de dj’s te zijn die een optreden had binnen. We hebben de beveiliging en de organisatie de opdracht gegeven de dj te zoeken of in ieder geval er voor te zorgen dat de auto van de straat ging. Dit duurde veel te lang waarop wij uiteindelijk een politiekraan hebben laten komen om de auto weg te slepen. Toen de kraan er was, dan heb ik het over ruim 30 minuten verder, hebben deze de auto opgetakeld. Dat was ook het moment dat de dj naar buiten kwam. Hij kwam meteen naar ons toe en ik ben het gesprek met hem aangegaan. Ik heb hem uitgelegd dat het erg asociaal was om je auto zo neer te zetten en dat hij lang genoeg de tijd had gehad om te komen. Natuurlijk was hij het er niet mee een dat zijn auto weggesleept werd, maar hij had pech. Vervolgens werd ik door deze dj voor racist uitgemaakt! Deze uitlating sloeg natuurlijk helemaal nergens op.
Dit is echter wel wat er best vaak gebeurd. Als er iets gebeurd, of niet gebeurd, waar een burger en/of verdachte het niet mee eens is dan word de zogenaamde racismekaart getrokken. Ik moet je zeggen dat ik dit steeds meer als een belediging begin te zien.

Ben ik, als ik mijn politie uniform aan heb, nu een moordenaar en racist of ben ik die vader van 3 kinderen die aan het werk is? Ben ik die vader van 3 kinderen die mens is en daardoor fouten maakt? Ben ik een mens die probeert te waken dat het veilig is in de stad door mensen te helpen en/of te corrigeren waar nodig? Ik ben Joeri, een man van 43 die vader is van 3 kinderen. Joeri heeft in 1996 bewust ervoor gekozen om politieagent te worden. Door het maken van deze keus, maakt dat mij geen moordenaar of racist.

Joeri