Skip links

Negatief omzetten naar Positief

PTSS en mijn depressie zijn negatieve dingen. PTSS loop je niet, op omdat je zo blij bent en leuke dingen meemaakt. Het is altijd negatief. Ditzelfde geldt voor een depressie. Een depressie is iets negatiefs. Dit beschreef ik al in een vorige blog.
In mijn ogen zijn verschillende soorten gradaties in PTSS. Al heeft het misschien niet zo met de PTSS te maken als met de afloop daarvan de zogenaamde restschade. De restschade is bij iedereen anders. De een kan en wil helemaal niets meer. Ze kunnen niet meer functioneren in de maatschappij en zullen uiteindelijk worden afgekeurd. Een aantal van deze mensen krijgt uiteindelijk wellicht een buddyhond. Deze hond moet ze dan helpen om weer naar buiten te gaan. Deze honden kunnen veel meer en ik ben heel erg blij dat ze er zijn. Ook zijn er helaas ook mensen die besluiten dat zij niet meer willen verder leven. Zij maken dan een eind aan hun leven.

Er zijn ook veel mensen met PTSS die een restschade hebben, maar die wel nog gewoon kunnen functioneren. Mogelijk niet meer in hun huidige functie, maar ze gaan wel verder. De een praat wel over zijn gevoel en beperkingen en de ander helemaal niet. Dit wellicht uit schaamte, of om de confrontatie te vermijden.

Er is ook een groep, en deze groep moet veel groter worden, en dat zijn de mensen zoals Pieter en ik. Pieter en ik hebben beiden PTSS. Ik zelf heb een restschade van 5%. Van Pieter weet ik het niet, maar ik gok het ook op 5%.
Komend jaar willen wij binnen de politie-eenheid Amsterdam een netwerk gaan opzetten voor werkende collega’s met PTSS. Ons doel is om met collega’s die PTSS hebben, en nog steeds werkend zijn, bij elkaar te komen met als doel te kijken waar we elkaar kunnen helpen en ondersteunen. Ik denk dat we van elkaar kunnen leren en de goede dingen zeker moeten delen met elkaar. Het is niet ons doel om er een klaagzang van de maken, we willen graag vooruitkijken met elkaar op een positieve manier. Deze sessies willen we gaan laten begeleiden door een onafhankelijk persoon die de gesprekken moet gaan leiden. Komende maanden gaan we dit netwerk handen en voeten geven en ons doel is om de 2e helft van 2019 te starten.

Ik wil heel graag mijn beperkingen omzetten naar positieve dingen. Dit is niet altijd even makkelijk, want als ik in mijn gedachten en gevoelens helemaal terugga naar onder andere 28 mei 2009 dan word ik echt heel erg verdrietig en boos. Dit mag ook en blijft denk ik ook. De kunst is om hier niet in te blijven hangen. Negatief omzetten naar positief is niet makkelijk, maar ik weet dat het mogelijk is. Als ik kijk hoeveel nieuwe contacten ik heb sinds de afgelopen maanden is dat heel erg positief. Ik krijg veel vragen van mensen over mijn boek en dingen die ik doe. Ook krijg ik reacties van mensen die aangeven dat ze zelf PTSS en/of een depressie hebben en dat ze er zelf niet voor uit durven te komen.  Ik hoop dat de wijze waarop ik omga met mijn beperkingen mensen, en natuurlijk collega’s van mij, helpen om op een positieve manier verder te gaan in het leven en zelf ook over hun beperking gaan praten.

Vorige week, 30 januari, heb ik meegedaan met een PechaKucha in Leiden. Je vertelt dan een verhaal aan de hand van 20 foto’s. Deze foto’s blijven ieder 20 seconden in beeld. Op deze manier krijg je een presentatie die heel snel gaat en waarbij je meteen naar de kern van je verhaal moet gaan. De eerste keer dat ik dit deed was het voor allemaal collega’s. Deze keer was het in Leiden voor allemaal mensen van buiten de politie. Dit was een stuk spannender, maar ook wel weer erg leuk. Mensen hebben namelijk geen idee wat wij, als dienders, allemaal meemaken in een week. Ik probeer dan altijd een beetje een schok effect te creëren en dat is weer gelukt.
Op mijn site, en YouTube, staat er een filmpje van de laatste PechaKucha.

Vandaag, 4 februari, ga ik ook beginnen met een experiment in Lisse met betrekking tot PTSS. Over 2 weken zal ik hierover schrijven.

Joeri

Leave a comment