Skip links

Terugkijken op de afgelopen maanden

Ik heb mij voorgenomen om eens terug te kijken op de afgelopen maanden. Wat heb ik allemaal wel of niet gedaan en waar ben ik mee bezig.

Eerst was er natuurlijk de hectiek om mijn blog cq open brief aan het adres van Sylvana Simons. Dit heeft er voor gezorgd dat ik veel bekendheid heb gekregen. Ook heb ik veel reacties gekregen, zowel positief als negatief. Sylvana is meegegaan naar ons Politie Trainingscentrum. Daar heeft zij een aantal casussen gevolgd en me succes afgerond. 

Wat wij in ons werk vaak meemaken is dat er mensen overleden zijn die al een wat langere tijd in huis liggen. Ik ben zelf in maart bij een lijkvinding geweest. Deze persoon was al een maand niet gezien. Uiteindelijk worden wij, als politie, vaak gebeld met het verzoek om te gaan kijken. Als eerste proberen we er achter te komen of een persoon toevallig vast zit of in het ziekenhuis ligt. Als dit niet het geval is gaan we naar het adres toe om een onderzoek in te stellen.           

Zo ook op 6 februari 2019. Ik ging mee met collega’s die naar zo een melding gingen in Amsterdam-Noord. Toen wij bij de woning aankwamen zagen wij helaas op één hoog vliegen op het raam. Ik moet er wel bij zeggen dat vliegen op het raam een erg slecht teken is. Samen met de collega’s heb ik een gesprek met de buurman gehad. Hij vertelt ons dat hij zijn buurman al een paar dagen niet gezien heeft. Een paar dagen klinkt voor ons toch een stuk positiever. Het zou namelijk kunnen dat de man niet overleden is. Of als hij wel overleden is dat hij er niet zo lang ligt en dus niet zo stinkt. Uiteindelijk vind ik dat we genoeg redenen hebben om binnen te gaan kijken. We slaan een raam in en gaan de woning binnen. Het stinkt echt heel erg in de woning. Overal ligt vuil. Lege blikjes, pizza dozen en nog veel meer. De stank is dan ook niet te harden. Wij stellen met zijn drieën een onderzoek in. Uiteindelijk komt een collega van mij op de tweede etage terecht. Ik hoor hem zeggen dat hij bingo heeft of te wel hij heeft de persoon gevonden. Ik heb absoluut niet de behoefte om te gaan kijken. Ik hoor van mijn collega dat de persoon helemaal zwart is en op een bed ligt. Hij is helemaal gemummificeerd. Dit verklaard dus ook de stank en vliegen in de woning.


Nu moet er vastgesteld worden wie de persoon is, wat de doodsoorzaak is en of er een moment van overlijden vastgesteld kan worden.
Dit laatste is erg lastig. Laten we maar beginnen met de post in de brievenbus. In huis vinden we kerstkaarten die wel geopend zijn. Ons vermoeden is dus dat het moment van overlijden rond de kerst moet zijn geweest.  Na onderzoek van de recherche en de schouwarts blijkt dat de man een natuurlijke dood gestorven is. Ook is de man de bewoner van de woning.

Dit soort lijkvindingen vind ik altijd heel erg vies. Het stinkt heel erg en het aanblik van een lijk is niet fijn. Verder vind ik het altijd heel erg triest voor de overledenen. Blijkbaar kun je dus langere tijd dood in huis liggen zonder dat je gemist word. Vaak klagen woningbouwverenigingen of instanties dat de huur of andere afnames niet betaald worden. Moet je nagaan als je een automatische incasso hebt. Er zijn voorbeelden van mensen die maanden of zelfs jaren dood in huis liggen zonder dat ze gemist worden. Men denkt vaak dat het oudere mensen zijn. Dit is niet het geval. Dit kan gebeuren bij alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking.

Zo zijn er eind maart collega’s van mij bij een zelfdoding van een man geweest. Vermoedelijk heeft de man op 31 december 2018 zelfmoord gepleegd. Ik ben hier niet zelf bij geweest en heb ook geen foto’s gezien maar de beschrijvingen van mijn collega’s waren voor mij voldoende om te begrijpen wat ze daar gezien hadden.

Joeri

Leave a comment