Skip links

Verstoord, maar niet gek

Hoe makkelijk is het om te zeggen dat iemand gek is. Ik doe het zelf ook bij allemaal verschillende situaties. Die is gek, doe niet zo gek, wat een gekke reactie, kom we gaan naar een gekkie, enz. enz.
Hier bedoelen we eigenlijk niets mee, maar we zeggen het wel. Is die persoon dan echt gek of is hij anders dan wij gewend zijn of anders dan maatschappelijk aanvaard is. Zou zo’n persoon ons dan ook gek vinden omdat wij in zijn ogen anders zijn? Ik denk het wel… En dat vinden wij dan weer gek. Kortom het is een vicieuze cirkel die maar door blijft gaan.

Bij het Centraal Station in Amsterdam staan vaak mensen die het woord van Jezus willen verspreiden. Dit doen ze door heel hard te schreeuwen, te zingen en te bidden (denk ik). Veel mensen, waar onder ik, zeggen dan dat deze mensen gek zijn. Eigenlijk klopt dat niet. Ze hebben een overtuiging en vinden dat ze dat aan andere mensen moeten doorgeven.

In 1990 kwam het liedje van Stef Bos uit met als titel ‘gek zijn is gezond’. Dit is eigenlijk zoals het is. Het is best goed om een beetje gek te zijn. Anders zou iedereen hetzelfde zijn en daar is ook niets aan.

Zelf spot ik vaak met mijn PTSS en depressie. Ik zeg dan dat ik gek ben. En als ik erg druk ben krijg ik vaak de vraag of ik mijn pilletje wel genomen heb. Ik kan hier heel erg om lachen maar ik weet ook dat ik hier andere mensen mee kan choqueren en misschien wel kan kwetsen. Dat laatste is natuurlijk nooit mijn bedoeling. Ik zou nooit iemand opzettelijk willen kwetsen, al ben ik niet vies van een beetje choqueren.

Ik voel mij niet gek. Ik weet wel dat het in mijn hoofd een beetje verstoord is. Voor een deel door mijn PTSS, ook voor een deel door mijn depressie. Ik hou het nu op 40% PTSS en 60% depressie. Beide verstoringen zijn best lastig uit te leggen aan mensen. Ik heb hier al over geschreven in mijn boek en in mijn andere blogs. Er zijn verschillende voorbeelden te noemen van mensen die mij, goed bedoeld natuurlijk, advies willen geven. Dit is een opmerking van een vader van de school van één van mijn kinderen. Ik zelf vind deze opmerking erg dom. Hij zei namelijk: ”Gewoon even aan iets leuks denken.” Natuurlijk deed ik wat hij zei. Ik dacht meteen aan een leuke vakantie… Hielp mij dit? Nee natuurlijk niet.

Ben ik dan gek? Of is het gewoon een beetje verstoord in mijn koppie? Ik denk het laatste. Ken je de opmerking ‘doe eens normaal’?. Wat is ‘normaal’ dat is eigenlijk dezelfde vraag. Wat is normaal in wie zijn ogen. Als iemand het normaal vindt om elke avond een krat bier te drinken, vind ik dat niet normaal. Dit is dus vanuit mijn referentiekader. Ik drink eigenlijk nooit alcohol in verband met mijn medicatie. Als een ander dat wel wil doen moet hij dat toch zelf weten. Thuis zeg ik ook wel eens tegen mijn kinderen ‘doe eens normaal’. Wat ik eigenlijk bedoel is ‘Hou eens op met wat je doet’. In de ogen van mijn kinderen kan dit weer iets zijn wat zij normaal vinden. Is ‘normaal’ niet ook een beetje wat maatschappelijk geaccepteerd is? Zoals een onbekende aanspreken met U. Dit omdat het voor jou een onbekende is en dit woord laat zien dat je respect voor deze onbekende hebt. Is het aanspreken van een onbekende met Je niet even respectvol? Het gaat uiteindelijk om jouw intentie.  

Dan rest mij nog steeds de volgende vraag:  Ben ik nu gek of is het gewoon tijdelijk verstoord in mijn koppie. Ik denk zelf dat ik het bij een verstoring ga houden. Niemand is echt gek. Ook al noemen wij dit vaak wel zo. Het zijn vaak mensen die onze hulp nodig hebben. Ze zijn eigenlijk gewoon ziek.  Over mijzelf zeg ik het volgende:  Ik ben ziek. Dit is ook echt zo. Ik ben jammer genoeg ziek geworden van het werk wat ik zo vreselijk leuk vond en nog steeds vind. En weet je… DAT is pas gek.

Joeri

Leave a comment